Sundhed for hele familien

Alt om Taurin

Annonce billede

Hvis du er interesseret i sundhed og ernæring er du nok faldet over navnet taurin, i din søgen efter ny viden indenfor ernæring. Interessen for taurin er nemlig steget enormt – men hvad er taurin egentlig, hvad gør det og hvorfor er det vigtigt for os?

Taurin er en aminosyre, som dannes i galden hos både os mennesker og hos dyr, det er derfor et stof vi helt naturligt selv producerer, men som også er i mange af vores proteinholdige fødevarer. Faktisk er taurin at finde i de fleste animalske fødevarer som fx kød og fisk. Taurin kan også fremstilles syntetisk og man kan derfor også tage det som et kosttilskud, ligesom det tilsættes de fleste energidrikke. Der er som sådan ikke nogen særlig ernæringsmæssig grund til at taurin tilsættes i enrgidrikke, faktisk menes det kun at være pga. navnet. Taurin betyder nemlig tyr på latin, og har fået sit navn fordi det første gang blev opdaget i en okses galde. Fakta om taurin:

  • Findes naturligt i vores hjerne, hjerte, galde og muskler
  • En aminosyre, din krop selv producerer
  • Er vigtig for kroppens evne til at regulere væskebalancen
  • Er vigtig for reguleringen af vores hjerterytme, ved at holde styr på vores mineralbalance

Hvorfor er Taurin så effektivt? 

Egentlig står aminosyrer for opbygningen af proteiner i kroppen, men der adskiller Taurin sig fra de andre aminosyrer. Taurin er nemlig anderledes både strukturelt og kemisk. Til gengæld er taurin vigtig for flere andre fysiologiske processer hos os mennesker, nemlig dannelsen af galdesyre og kroppens evne til at regulere både mineral- og væskebalancen.

Derudover har vi i virkeligheden ikke vidst helt så meget om hvad taurin egentlig gør i kroppen, det har dog været et meget populært kosttilskud blandt folk der går meget op i træning og bodybuilding, fordi det formodes at have nogle præstationsfremmende egenskaber, en ny japansk undersøgelse har da også her i 2023 vist en mulig sammenhæng med tilskud af taurin og forbedring af præstationsevnen under fysisk aktivitet.

Læs også: Derfor er det vigtigt du får dine mineraler

Nyt studie om Tautin

Et nyt studie har vist at vi måske skal til at kalde taurin for en livseliksir – eller simpelthen ungdommens kilde. Forskerne, som har lavet forsøg med dyr, bl.a. orme og mus og primater, har nemlig bevist at tilskud af taurin har bremset dyrenes aldring. Generelt viser resultaterne af forskningen mange positive effekter ved at tage taurin som kosttilskud, så det er de i gang med at undersøge nærmere nu.

Forskerne udtaler dog at de ikke anbefaler at man skynder sig ned i det nærmeste supermarked for at købe kassevis af energidrik for at øge indtaget af taurin, da der er en masse andre ingredienser i energidrikke, der ikke er så sundhedsfremmende for os mennesker.

Hvis du gerne vil øge dit indtag af taurin, anbefaler eksperterne at du øger dit indtag af fx kød og fisk eller taurin i kapselform. Og derudover fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet opregulerer nemlig taurin – så måske en god løbetur også kan være med til at bremse både din krop og hjernes aldringsproces.

Jonas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *