Balancen mellem familieliv og karriere er svær

Vi kender nok alle sammen følelsen af er der bare ikke er tid nok til alt det vi gerne vil. Tid til alt det vi føler er vigtigt i livet og tid til at passe familien, vennerne og karrieren samtidigt. Men hvordan finder vi den helt rigtige balance og på den måde får et godt, sundt og lykkeligt liv?

Det er vigtig at understrege at der findes ikke én rigtig måde at leve sit liv på og der findes derfor heller ikke én rigtig måde at have en karriere på. Mange gange kan det være rigtig svært at finde den helt rigtige balance og det handler meget ofte om timing. Altså hvornår vi får plads nok til at prioritere enten familielivet eller karrieren.

Flere og flere mennesker har gennem tiden fået en større forståelse for at karrieren og privatlivet skal hænge sammen. En karriere, der sætter privatlivet på standby, bliver sjældent særligt langvarig og da den ikke kan opfylde alle de behov vi har i livet. Sårligt i de perioder hvor vores børn er små vil det være meget svært at få det hele til at gå op i en højere enhed. Især hvis netop familien en en periode kræver en særlig indsats, vil det være et oplagt tidspunkt at ændre vores prioriterer, så vi får mere tid til at passe familien. Det kan du læse en god artikel om her.

Ja, i perioder kan vi sagtens arbejde igennem. I andre perioder er der andet, der er vigtigere. Mange bruger især de første år af deres arbejdsliv til at knokle igennem med mange og lange timer, fordi der er drømme og ambitioner, der skal nås. Men en dag kommer der måske andre behov til – og det er helt okay.

Samtidig hører et faktum mere med til ligningen: At man trykker på pauseknappen, og trækker ind fra overhalingsbanen er jo ikke det samme som, at man er gået i stå.

At du skruer ned for de professionelle ambitioner for at pleje de personlige relationer og dit familieliv en en periode er helt fair og forståeligt. Det er kun dig selv, der kan træffe det valg – det kan hverken din nuværende eller kommende arbejdsgiver, og en headhunter kan bestemt heller ikke.

Lav om på det der ikke virker

Når noget i dit liv bare ikke fungerer, gælder det om at erkende at noget er galt og herefter ændre det. Ellers bliver det nærmest en umulig opgave at nå alt det du gerne vil, med den tid du har til rådighed.

Efterhånden som vi får godt gang i vores karriere – uanset hvad vi laver –  er den største udfordring for mange af os, at vi mangler tid og overskud for at få hverdagen til at hænge sammen. For rigtig manges vedkommende er dette en større udfordring end de fleste af os er villige til at erkende og som kan stå på i mange år!

Det er stor forskel på hvor meget du kan påvirke, alt efter hvad du laver. Der er eksempelvis stor forskel på at være advokat i et stort advokatfirma eller være deltidsansat i det offentligt. Men uanset hvad du i dit professionelle liv, gælder det stadig om at se det overordnede billede og dit liv som en samlet enhed der skal fungere i alle facetter.

Her er det en oplagt idé at sætte dig ned og lave en liste med de opgaver og ting i de liv som bare skal passes.

Jeg forsøgte med et hav af teknikker, planer, systemer og hjælp fra forskellige dygtige mennesker, men lige meget hjalp det. Jeg havde alt for meget at se til – både arbejdsmæssigt og privat.

Måske kender du det?

Når vi forsøger at gabe over for meget i hverdagen, kan det giver os en konstant følelsen af at være bagud. Det kan give dårlig samvittighed – både overfor familien og i forhold til vores arbejder. Måske kan du føle at du både svigter familien og din karrier og at du ikke går det godt nok – hverken privat eller arbejdsmæssigt.

Det er en farlig følelse at gå rundt med i en længere periode, da det kan udløse stress.

Derfor er det simpelthen en nødvendighed at tage aktion og at gøre noget ved denne problemstilling og ændre det der ikke virker. Og at gøre noget er ved at gøre noget andet end det du plejer – og her menes “noget radikalt anderledes”. Ikke bare at sove mindre og at droppe et socialt arrangement engang i mellem.

Væk med overflødelig opgaver

En mulighed kan være at vælge 2 dage om ugen, hvor du simpelthen rydder din kallender for andre opgaver. De 2 tomme dage kan du bruge til at at kigge godt på din liste af opgaver og prioriterer dem. Kig på hvilke opgaver der giver reel værdi for din, din karrier og din familie og hvilke opgaver du godt kan undvære. Det kan nemlig vise sig at være en meget værdifuld investering som kan give et nyt og forbedret overblik over din hverdag.

Det gælder nemlig om at tage ansvar for hele sit liv – både arbejdsmæssigt og privat. Det kan rent faktisk godt lade sig gøre at have en karriere og en familie samtidig og man kan godt være succesfuld og samtidig have en velfungerende familie.

Jonas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *